Moeder vrijgesproken van dood baby

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag de 31-jarige Anouska S. vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van haar baby.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen haar geëist, onder meer omdat ze niet aan de bel had getrokken bij jeugdzorg om een einde te maken aan de mishandelingen van haar zoontje Jayden door de vader.

De rechtbank achtte dat niet bewezen en sprak de moeder vrij. Het vonnis in de zaak van de vader, de 29-jarige Dwight E., is uitgesteld.

Onderzoek terugverwezen

Justitie houdt hem verantwoordelijk voor de dood van de baby en eiste drie jaar cel. De rechtbank heeft het onderzoek echter terugverwezen naar de rechter-commissaris, omdat hij nog een antwoord wil op een aantal vragen aan een arts die niet aanwezig kon zijn tijdens de behandeling van het proces.

Ze veroordeelde hem wel al voor mishandeling van het tien maanden oudere zusje van Jayden. E. kreeg hiervoor twee weken voorwaardelijke celstraf. Volgens de rechtbank heeft hij zijn dochter een zo'n harde klap in het gezicht gegeven dat de afdruk van zijn vingers op haar wang te zien was.

Partner

De vijf maanden oude baby overleed op 4 maart vorig jaar aan de gevolgen van ernstig hersenletsel en een schedelbreuk. E. legde aanvankelijk een bekentenis af, maar kwam hier tijdens de zitting op terug. Hij zei dat hij de schuld op zich had genomen om zijn partner vrij te pleiten.

Hij ontkende dat hij zijn zoontje in bed liet vallen als die langdurig huilde. De verdachte was alleen thuis op de dag dat het kind overleed. Volgens zijn meest recente verklaring kreeg Jayden regelmatig een soort epileptische aanvallen. Dat zou de bewuste dag ook zijn gebeurd.

Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak omdat volgens haar niet vaststaat dat de baby echt geen epileptische aanval heeft gehad.

Het is niet duidelijk wanneer de zaak kan worden hervat.

Tip de redactie