Hoge Raad oordeelt vrijdag over De Hond

DEN HAAG - De Hoge Raad spreekt zich vrijdag uit over Maurice de Hond en zijn beschuldigingen in de Deventer moordzaak.

De civiele rechter veroordeelde De Hond tot een forse schadevergoeding aan de zogenoemde 'klusjesman' Michaël de Jong van het slachtoffer en diens vriendin. Daarbij werd het hem verboden nog langer openlijk zijn overtuiging te verkondigen.

De Jong werkte voor de vermoorde weduwe Jacqueline Wittenberg. Ook De Jongs vriendin geldt als slachtoffer van De Hond.

Vals alibi

Over haar beweerde de opiniepeiler dat zij haar vriend een vals alibi heeft verschaft, terwijl hij De Jong zelf aanwees als de werkelijke dader van de geruchtmakende Deventer moord. De Hond deed zijn uitlatingen in 2006 in diverse media en op zijn eigen weblog.

De strafkamer van het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de opiniepeiler op 13 oktober vorig jaar nog eens. Hij kreeg twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor smaad tegen De Jong.

Misdrijf

De fiscaal adviseur van de weduwe Wittenberg, Ernst Louwes, is gestraft voor de moord. Hij kreeg twaalf jaar cel. De Hond is er echter van overtuigd dat Louwes ten onrechte voor het misdrijf is veroordeeld. Hij voert al een jarenlange strijd om zijn gelijk te halen.

De Hond heeft eerder aangekondigd indien nodig naar het Europese Hof van de Rechten van de Mens te stappen, om zijn veroordeling aan te vechten.

Tip de redactie