Celstraf voor autorel Culemborg

ARNHEM - De 22-jarige Culemborgse Marokkaan die op nieuwjaarsmorgen drie personen aanreed in de overwegend door Molukkers bewoonde Diepenbrockstraat, pleegde daarmee pogingen tot doodslag.

Dat vindt de rechtbank in Arnhem, hoewel de rechtbank ook gelooft dat de man in paniek handelde.

De rechtbank heeft de man dinsdag anderhalf jaar cel opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Justitie eiste twee weken geleden vier jaar cel.

De officier van justitie betoogde dat Ilias M. willens en wetens op mensen inreed, toen hij met vier vrienden in zijn auto naar de Diepenbrockstraat in zijn woonplaats toog om verhaal te halen.

Beschadigd

Zijn auto was daarvoor vermoedelijk door Molukkers beschadigd en hij had gehoord dat een Marokkaanse man eerder door Molukkers was afgetuigd.

De jongeman stelde dat hij gewoon een stukje ging rijden met vrienden en in paniek raakte toen de auto in de Diepenbrockstraat met knuppels werd belaagd en met stenen werd bekogeld.

Drie personen moesten wegspringen voor de auto van M., die door een hek een tuin binnenreed.

Lichtgewond

Zij raakten lichtgewond. De bestuurder ontkwam te voet. Twee inzittenden van de wagen werden zwaar toegetakeld en belandden in het ziekenhuis. Daarvoor is nog niemand vervolgd.

De rechtbank oordeelt dat de man ''verhaal wilde halen'', maar gelooft ook dat hij in paniek de straat uit wilde, toen de stenen door de ruiten van zijn auto vlogen. Omdat hij zichzelf in die situatie heeft gebracht, kan hij zich echter niet op noodweer beroepen.

Incidenten

Het incident met de auto vormde het sluitstuk van een jaarwisseling vol incidenten tussen Marokkanen en Molukkers in Culemborg.

Twee Molukkers kregen voor het aftuigen van de oudere Marokkaan eerder die nacht celstraffen tot 28 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Zij werden veroordeeld voor poging tot doodslag.

Lees meer over:
Tip de redactie