Twaalf jaar geëist voor moord op echtgenote

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam twaalf jaar celstraf geëist tegen de 57-jarige Meraadjhoesain S. uit Amsterdam.

Justitie verdenkt hem van moord op zijn 39-jarige partner Jamila S. Zij werd in november vorig jaar dood aangetroffen in een leegstaande berging van het flatgebouw waar zij woonden in Amsterdam-Noord.

Volgens de officier van justitie staat onomstotelijk vast dat de man de dader is: ''Meraadjhoesain S. heeft met voorbedachten rade zijn vrouw van het leven beroofd. Jamila S. kwam door smoren en wurging om het leven''.

De verdachte stelde tijdens de zitting onschuldig te zijn. Volgens hem kreeg het stel op de avond van 21 november ruzie. Jamila wilde naar buiten om alleen een wandelingetje te maken. Haar partner was verbaasd en wilde haar niet laten gaan.

Nek

''In de hal van onze flat pakte ze mij bij mijn nek. Ze stond voor me en trok mij naar zich toe. Daardoor vielen we op de grond en kwam ik bovenop haar te liggen.''

De man zegt geschrokken te zijn van het voorval. Jamila S. besloot volgens hem buiten toch een frisse neus te halen en dit keer liet hij haar gaan.

Op de ochtend van 22 november deed de verdachte om zeven uur 's ochtends aangifte van vermissing.

Zwakbegaafd

Volgens hem kwam Jamila S. de avond ervoor niet terug van het ommetje. Ongerust heeft hij haar en familie meerdere keren gebeld. Jamila was echter niet meer te bereiken.

De rechter en het OM betrapten de verdachte erop dat hij zijn verklaringen vaak verdraait en informatie achterhoudt. Zijn advocaat stelde vast dat dit te wijten is aan het intellectuele vermogen van zijn cliënt.

In het Pieter Baan Centrum is uit onderzoek gebleken dat de verdachte zwakbegaafd is. Bovendien blijkt Meraadjhoesain een zeer extreem positief zelfbeeld te hebben.

Zelfbeeld

Dit beeld heeft zowel betrekking op zijn rol als vader als die van echtgenoot en strenggelovige moslim.

Zijn zelfbeeld strookt niet altijd met de werkelijkheid. Wanneer de problemen S. boven het hoofd groeien, kan hij volgens de deskundigen uit onmacht fysiek agressief worden.

De advocaat van S. vroeg de rechter om zijn cliënt vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank doet op 11 oktober uitspraak.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie