HOOGEVEEN - ''Een onbehaaglijk gevoel.'' Met die woorden reageert RMS-president John Wattilete op de branden in de nacht van zondag op maandag in Hoogeveen en Nijverdal en een poging tot brandstichting in Assen, alle bij en in Molukse centra en kerken.

''Zoiets brengt veel onrust met zich mee. De Molukse gemeenschap is geschokt.''

Wattilete, sinds april van dit jaar president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken, wil niet op de zaken vooruitlopen.

Zo is in Hoogeveen, waar het kantoorgedeelte van de Maranathakerk in vlammen opging, brandstichting niet vastgesteld. ''Maar drie branden bij Molukse centra in een nacht is wel erg toevallig'', zegt hij. ''Dan ga je toch vermoeden dat hier iets is georganiseerd.''

Gissen

Volgens de RMS-president zal de Molukse bevolking de centra en kerken de komende dagen scherp in de gaten houden. Er zijn in Nederland zo'n 45 gemeenten met een Molukse gemeenschap. ''Er zal worden gewaakt.''

Naar de aanleiding kan Wattilete alleen maar gissen. ''Een scenario is dat men door onrust te kweken onze aandacht probeert af te leiden van het bezoek van de Indonesische president volgende week aan Nederland.''

De RMS heeft rond het bezoek een manifestatie en verschillende acties georganiseerd.

Onderzoek

De politie Drenthe en Overijssel doen gezamenlijk onderzoek naar de branden in Nijverdal en Hoogeveen en de poging tot brandstichting in Assen.

Het onderzoekt richt zich onder meer op de vraag of er een verband is tussen de drie incidenten. De branden veroorzaakten veel schade. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

In Nijverdal ontstond in de vroege ochtenduren brand in het onderkomen van de stichting Bunga Tandjung. Om het vuur te kunnen doven en om instortingsgevaar tegen te gaan, moest de brandweer de gehele koperen koepel van het gebouw slopen.

Melding

In Hoogeveen gingen kort daarvoor kantoren naast de Molukse kerk door het vuur verloren. Daar moest de brandweer het dak van het gebouw tillen om het vuur te kunnen doven. De kerk zelf bleef gespaard.

De politie Drenthe kreeg in dezelfde nacht ook een melding binnen dat iemand brand probeerde te stichten bij een Moluks kerkelijk centrum in Assen. Er werd niemand aangehouden.