Amsterdam gaat kraakpanden ontruimen

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam gaat ongeveer tweehonderd kraakpanden in de hoofdstad ontruimen.

Dat kondigde burgemeester Eberhard van der Laan maandag aan. Van der Laan besprak het aanstaande kraakverbod maandag met de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar en hoofdcommissaris van de politie Bernard Welten.

''Er is geen twijfel mogelijk of Amsterdam de kraakwet gaat uitvoeren; het is alleen de vraag hoe we het doen. Het is logisch dat we per 1 oktober niet tweehonderd panden gelijktijdig kunnen ontruimen'', zei Van der Laan over de landelijke antikraakwet die vrijdag ingaat.

Omdat de politie niet voldoende capaciteit heeft, worden de aangemerkte gebouwen onderverdeeld in panden met een hoge, gemiddelde en een lage prioriteit.

Overlast

Afhankelijk daarvan worden ze direct ontruimd, komen ze aan de beurt tijdens een ontruimingsronde of haalt de politie ze leeg wanneer daar capaciteit voor is.

Kraakpanden die ernstige overlast veroorzaken voor de omgeving, krijgen voorrang, evenals panden die nog in gebruik waren toen ze werden gekraakt.

Daarna volgen de kraakpanden die leeg waren toen ze werden gekraakt, maar waar de eigenaar inmiddels een plan mee heeft.

Ontruimingsrondes

Deze panden worden meegenomen in de reguliere ontruimingsrondes. Laagst op de lijst staan de panden waar de eigenaar geen plannen voor heeft. Die worden ontruimd als de politie menskracht over heeft.

De politie verdubbelt het aantal ontruimingsrondes dit jaar van drie naar zes. De eerste ontruimingsronde in Amsterdam staat gepland in oktober.

Bolhaar kon niet aangeven wanneer alle Amsterdamse kraakpanden zijn ontruimd: ''We moeten rekening houden met de politiecapaciteit.'' Afgelopen jaar ontruimde de politie bijna veertig panden.

Handhaven

Gemeente, politie en Openbaar Ministerie verwachten niet dat overal grootschalig politieoptreden nodig is. Alle personen die zich tijdens een ontruiming in het pand bevinden, worden in principe aangehouden en vervolgd.

Met het onderscheid in prioriteit hopen de handhavers te voorkomen dat een pand wordt herkraakt en dat de politie dezelfde complexen moet ontruimen.

Bolhaar gaf aan dat de Amsterdamse aanpak symbool staat voor het landelijke beleid van het OM: ''Ons landelijke uitgangspunt is handhaven van de nieuwe wet.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie