EDE - De 9-jarige Katja Leendertz is weer terug in Nederland. Dat maakten de advocaten van haar moeder maandag bekend. Het meisje uit Ede werd in mei vorig jaar door haar Amerikaanse vader meegenomen naar de Verenigde Staten.

Na een slepende juridische procedure moest Katja terug naar Nederland. Het weerzien tussen Katja en haar moeder was maandag emotioneel, staat in een persverklaring. Moeder en dochter zagen elkaar een jaar geleden voor het laatst.

De vader nam de toen 7-jarige Katja op 27 mei vorig jaar onaangekondigd mee vanaf een schoolplein in Ede. De politie verspreidde onmiddellijk een Amber Alert in de hoop het meisje op te sporen.

Verenigde Staten

Al snel werd duidelijk dat haar vader haar via Duitsland had meegenomen naar de Verenigde Staten. De vader meende voor zijn actie toestemming te hebben van een Amerikaanse rechter.

De moeder van Katja begon vervolgens een procedure om haar dochter terug in Nederland te krijgen, daarbij geholpen door de uitspraak van een Nederlandse rechter dat het ouderlijk gezag bij de moeder ligt.

Een Amerikaanse rechter bepaalde in maart dat het meisje inderdaad terug moest naar Nederland. Een andere rechter herhaalde die uitspraak in augustus nog eens.

Omgangsregeling

De Arnhemse rechtbank Arnhem heeft inmiddels een rapportage door de Raad voor de Kinderbescherming gelast over een omgangsregeling met de vader. ''De moeder zal uiteraard volledig aan dit onderzoek meewerken'', aldus haar advocaten.

Moeder en dochter willen de komende periode in alle rust hun leven weer opbouwen en wensen buiten de publiciteit te blijven, aldus de persverklaring.