DEN BOSCH - Een oma die zou hebben meegewerkt aan seksueel misbruik en het vervaardigen van kinderpornografie van haar vijf weken oude kleinzoon, op wie ze voor het eerst paste, noemde de officier van justitie in Den Bosch maandag ''te bizar voor woorden''.

Ze eiste voor de rechtbank in Den Bosch een celstraf van 263 dagen plus tbs met voorwaarden tegen de 57-jarige oma.

De kwade genius achter het misbruik was haar destijds nieuwe vriend, zo vertelde de 57-jarige vrouw aan de rechters. Omdat ze volgens gedragsdeskundigen extreem beïnvloedbaar is, kon ze geen weerstand bieden aan zijn perverse ideeën. De zaak tegen de man, die het misbruik op film en foto's vastlegde, is aangehouden.

Op het beeldmateriaal zou te zien zijn hoe de oma met haar mond de geslachtsdelen van het jongetje beroert en hoe haar vriend zijn penis in de mond van de baby probeert te brengen.

De 57-jarige vrouw uit Den Bosch vertelde dat ze na het misbruik in september 2009 zelf naar de politie is gestapt, waarna zij en haar 48-jarige vriend werden aangehouden.

Gesloten inrichting

De vrouw verblijft sinds eind juli op een gesloten afdeling van een zorginstelling, waar ze behandeld zal worden. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) de tijd die de oma in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht ''volstrekt onvoldoende'' vindt, wil de officier haar niet terugsturen naar de gevangenis.

Advocaat Pieter van der Kruijs had forse kritiek op de rapportages die gedragsdeskundigen en de reclassering over zijn cliënte hebben uitgebracht. Volgens hem hebben ze naar de conclusie toegeschreven dat de vrouw in herhaling kan vallen en daarom in een kliniek moet worden opgenomen. De raadsman denkt dat de vrouw beter af is met een ambulante behandeling die is toegespitst op haar psychiatrische problematiek.

Voor de 48-jarige man moet nog een geschikte plek worden gevonden waar hij in het kader van een tbs met voorwaarden behandeld kan worden. De zaak tegen de inwoner van Rosmalen zal op 6 december worden voortgezet.

De rechtbank doet op 11 oktober uitspraak in de zaak tegen de vrouw.