AMSTERDAM - Steeds meer gedetineerden in Nederlandse gevangenissen klagen over honger. De gevangenen krijgen niet meer elke dag een half brood, maar om de dag.

Dat schrijft de Volkskrant maandag. De Commissie van Toezicht van de Penitentiaire Inrichting Haarlem stelt te worden overladen met klachten van gedetineerden met honger.

Onlangs stuurde de commissie een brief naar minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) over de klachten. De commissie stelt volgens de krant dat er een grens wordt overschreden als mensen, die aan de zorg van de overheid zijn toevertrouwd, aangeven te weinig eten te krijgen. Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wordt in meer gevangenissen geklaagd.

Richtlijnen

De gedetineerden krijgen nu, naast hun lunch, een magnetronmaaltijd, zes boterhammen. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat in de krant weten dat de maaltijden voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Wel kan het volgens de zegsman zo zijn dat sommige gedetineerden minder eten krijgen omdat er een nieuwe leverancier is. Gevangenen kunnen volgens de DJI om meer brood vragen. Volgens de krant krijgen zij dit in de praktijk niet.