DEN HAAG - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ligt niet wakker van het kraakverbod dat op 1 oktober ingaat. De nieuwe wet verbiedt kraken en moet leegstand terugdringen. Gemeenten staan niet te trappelen om de wet uit te voeren.

De VNG ziet meer in een heffing die eigenaren moeten betalen als hun pand lang leegstaat. Een andere oplossing kan zijn tijdelijke verhuur van de panden. De VNG denkt dat financiële prikkels een beter instrument zijn in de strijd tegen de leegstand

Veel gemeenten verwachten dat er in de praktijk niet veel verandert. Vele zien het niet meer als een groot probleem. Het aantal kraakpanden is de laatste tientallen jaren sterk verminderd. Het zou nog maar gaan om enkele honderden panden.

Meewerken

De VNG zegt dat gemeenten natuurlijk wel meewerken als het Openbaar Ministerie besluit om kraakpanden te ontruimen. ''Als er dan om politie wordt gevraagd voor het rondje ontruimen, werken de gemeenten natuurlijk wel mee, zegt een woordvoerster.

''We moeten het er maar mee doen.'' Een kraakverbod voor alle gemeenten zit de VNG niet zitten. Ze pleit voor lokale keuzevrijheid.

Zwaar middel

Door de wet Kraken en Leegstand kunnen gemeenten een leegstandsverordening opstellen, maar de VNG vindt dat een zwaar middel. De vereniging vindt dat gemeenten eerst maar eens moeten kijken of dat wel nodig is. ''Het initiatief voor het handhaven van het kraakverbod ligt niet bij de gemeenten. We moeten prioriteiten stellen.''

Het is nog onduidelijk wat het Openbaar Ministerie gaat doen in de handhaving van de antikraakwet. De Woonbond komt deze week met een open brief over het kraakverbod.

De brief is opgesteld in samenwerking met de kraakbeweging en huisvestingsdeskundigen.