AMSTERDAM - Verondersteld topcrimineel Dino Soerel is in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Ook verdenkt justitie hem van deelname aan een criminele organisatie. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam laten weten.

Binnen enkele dagen wordt Soerel voorgeleid aan de onderzoeksrechter van de rechtbank in Amsterdam. Hierna maakt het OM bekend of hij in het kader van het omvangrijke liquidatieproces Passage zal worden berecht.

Soerel werd eind augustus gearresteerd in een woning aan de Rozengracht in Amsterdam. Hij was al jaren voortvluchtig, en werd eind 2009 veroordeeld tot acht jaar cel wegens drugshandel.

Holleeder

Soerel wordt beschouwd als een belangrijke handlanger van topcrimineel Willem Holleeder, die een gevangenisstraf uitzit wegens afpersing van onder andere de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De naam van Soerel is veelvuldig genoemd in de liquidatiezaak Passage. Volgens getuigen, onder wie de omstreden kroongetuige Peter La Serpe, zou Soerel opdrachtgever zijn geweest van verschillende afrekeningen in het Amsterdamse criminele milieu. Hasjhandelaar Kees Houtman en kroegeigenaar Thomas van der Bijl zouden in zijn opdracht zijn doodgeschoten.

De advocaat van Soerel, Bénédicte Ficq, beraadt zich nog op een reactie, zo liet ze weten.