ZWOLLE - De politie IJsselland looft in de zaak rond de moord op de Steenwijker Halil Erol ook beloningen uit voor tips die niet onmiddellijk leiden tot de oplossing van het misdrijf ('de gouden tip'), maar die het onderzoek wel verder helpen.

Dat meldde het korps zaterdag. Het gaat om een experiment dat wellicht navolging krijgt bij andere zaken en in andere regio's. Het Openbaar Ministerie heeft er toestemming voor gegeven.

Door uitbreiding van het beloningsbeleid hoopt de politie mensen over de streep te krijgen die beschikken over relevante informatie, maar die niet doorsluizen naar de politie omdat er niets tegenover staat.

Om meer burgers bij onderzoek naar misdrijven te betrekken, wil de politie bij het uitloven van tipgeld creatiever te werk gaan.

IPod

Dat kan betekenen dat de politie een iPod als beloning in het vooruitzicht stelt aan jongeren als in die doelgroep mogelijk informatie te halen valt, lichtte een woordvoerder van het korps IJsselland toe.

In deze zaak is de politie op zoek naar informatie over onder meer de verdwenen pc en de mobiele telefoon van de 34-jarige Erol, van wie de armen en benen in juni in een zak in het buitengebied van Steenwijk werden aangetroffen. Het slachtoffer is begin februari voor het laatst gezien.

Waardevolle tip

Een waardevolle tip kan zo 500 of 1000 euro opleveren en maximaal 10.000 euro, aldus de woordvoerder. De gouden tip die leidt tot de oplossing van het misdrijf wordt beloond met 15.000 euro.

De politie arresteerde eerder een 33-jarige inwoner van Meppel op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Steenwijker.

Hij zit nog steeds vast. De 31-jarige ex-vrouw van het slachtoffer is inmiddels vrijgelaten. Zij blijft wel verdachte in deze zaak.