AMSTERDAM – De zwarte Suzuki Swift waarmee Karst Tates op 30 april 2009 in Apeldoorn een aanslag pleegde op de Koninklijke familie gaat niet naar een museum. Dat zegt het Coda Museum vrijdag naar aanleiding van ophef die is ontstaan over de vermeende tentoonstelling.

“De auto staat opgeborgen in het depot van het Nederlands Politiemuseum en is voor niemand te zien”, schrijft het museum over de geschiedenis van Apeldoorn in een verklaring.

RTL Nieuws meldde donderdagavond op basis van ‘betrouwbare bronnen’ dat de auto van Tates door het Coda Museum zou worden tentoongesteld.

“Absoluut niet het geval”, zo luidt de verklaring. “CODA heeft nooit de intentie gehad om op korte termijn met of rond de Suzuki Swift een tentoonstelling te maken. Dat is een aperte onjuistheid. CODA heeft na de vreselijke aanslag in 2009 ervoor gepleit om het object van de aanslag niet te vernietigen, maar te conserveren.”

Kritiek

Het vermeende plan om de auto in het museum te tonen stuitte op heftige kritiek. “Ieder woord dat aan dit plan wordt gewijd is er een te veel”, zei een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn in een reactie.

Directeur van het Nederlands Politiemuseum Taco Pauka sprak vrijdagochtend ook al van een misverstand. “De directeur van het Coda en ik zijn in de vijftig. Wij maken beide niet meer mee dat dit wrak tentoongesteld wordt.”

Bij het drama op Koninginnedag vorig jaar reed Karst Tates met zijn auto dwars door de mensenmassa langs de route van de koninklijke familie. Hij miste de bus met de Oranjes en botste tegen het monument de Naald. Inclusief Tates kwamen acht mensen om het leven.