MAASTRICHT - De gemeenteraad van Maastricht heeft VVD'er Onno Hoes (49) voorgedragen als burgemeester van Maastricht. Dat heeft de raad donderdagavond bekendgemaakt.

Hoes is ''heel vereerd’’ dat hij is voorgedragen als burgemeester van Maastricht. Dat zei hij donderdagavond kort nadat het nieuws bekend was geworden. ''Ik heb er alleen maar van kunnen dromen.’’

Hoes heeft erg veel zin in de functie. ''Ik heb beloofd aan de voorzitter van de vertrouwenscommissie dat ik de komende jaren al mijn energie er in zal steken om Maastricht weer een stapje verder te helpen.’’

Unaniem

De gemeenteraadsfractie van het CDA steunt de voordracht van Hoes als nieuwe burgervader van de Limburgse hoofdstad unaniem. Dat zei fractievoorzitter Peter Geelen van het CDA in Maastricht donderdag na afloop van de besloten raadsvergadering, waarin Hoes werd voorgedragen.

Geelen was ook lid van de vertrouwenscommissie die met de vijf burgemeesterskandidaten gesprekken heeft gevoerd. De CDA-voorman zei geen moeite te hebben met een liberaal als burgemeester.

Christendemocraat

''Van 1942 tot 1944 hebben we hier een ander bewind gehad, maar sindsdien waren de burgemeesters hier altijd christendemocraat'', zei Geelen. ''Als wij een sterke CDA-kandidaat hadden gehad, dan was die wel boven komen drijven. Maar wij staan als fractie achter deze kandidaat''. Zoals bekend solliciteerden een CDA-er, drie VVD-ers en een D66-er naar de vacature.

''We gaan een nieuw tijdperk in, mede gezien de verkiezingsuitslagen. Dat betekent een verrechtsing. Een liberaal zal hier nu als burgemeester aan de slag gaan''. Hij voegde hieraan toe ''een goede indruk'' van Hoes gekregen te hebben.

Kabinet-Rutte

Hoes' naam werd eerder al genoemd als staatssecretaris of minister in het eerste kabinet-Rutte maar de VVD’er kiest voor Maastricht.

De weg voor de Brabantse gedeputeerde naar Maastricht was vrij nadat hij in juli na bijna twintig jaar zijn afscheid uit de provinciale politiek had aangekondigd.

Provinciale Staten

Hoes was vanaf 1992 lid van Provinciale Staten en hij werd in 2001 lid van Gedeputeerde Staten. Verder is hij vooral bekend als de echtgenoot van presentator Albert Verlinde van RTL Boulevard.

In Brabant was hij eerst een gewaardeerde gedeputeerde van Economische Zaken. Vanaf 2007 was hij gedeputeerde Milieu en Ecologie, portefeuilles waarvan linkse politici in Brabant zich smalend afvroegen of de liberaal überhaupt wel wist hoe hij dat schrijven moest.

Vergaderritme

In een interview met het Brabants Dagblad na de aankondiging van zijn vertrek vertelde Hoes dat hij de provinciale politiek en het vergaderritme beu was. ''Ik zag veel discussies weer terugkomen. Ik werd ongeduldig en kwam geïrriteerd thuis.’’

Hij twijfelde over een overstap naar Den Haag omdat dat het einde zou betekenen van zijn privéleven maar de keus voor Maastricht zal ook ingrijpend zijn.

Slangenkuil

Hoes moet zijn geliefde Den Bosch inruilen voor het Limburgse, nog verder van Hilversum en Amsterdam waar zijn echtgenoot werkt en zij samen de premières en feestjes bezoeken.

Hoes treedt als burgemeester in de Maastrichtse slangenkuil verder uit de schaduw van zijn bekendere levenspartner. En hoe Verlinde daar mee omgaat is de vraag.

Legendarisch in Brabant is de abrupte beëindiging van een dinerinterview dat de twee gaven aan het Brabants Dagblad. Verlinde verliet de tafel nog voor het dessert omdat hij vond dat het gesprek teveel over Onno Hoes ging en niet over hem en zijn florerende musicalbedrijf.