DEN HAAG - De verbrede rijksweg A4 bij Leiden wordt mogelijk dit jaar al opengesteld voor het verkeer.

Demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer sprak deze wens woensdag uit toen hij hoorde dat de Raad van State definitief toestemming had gegeven voor het voortzetten van de verbreding van de A4.

''Hartstikke goed nieuws. Hier is 25 jaar over gesteggeld. Door dit besluit kan straks in één klap de tweede file van Nederland weggenomen worden'', zei de minister.

De RvS verklaarde woensdag de bezwaren van Milieudefensie tegen het tracébesluit ongegrond. Met de uitspraak komt een einde aan een jarenlang getouwtrek tussen de milieuorganisatie en Verkeer en Waterstaat over de milieugevolgen van het wegproject.

Luchtonderzoek

In de zomer van 2007 haalde de Raad van State nog een streep door de plannen voor de A4 vanwege gebrekkig luchtonderzoek. De zaak was mede aangezwengeld door Milieudefensie.

Verschillende partijen reageerden woensdag verheugd op het besluit. De A4 is volgens verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) de aorta voor de dagelijkse bevoorrading van de Randstad.

Dit stuk weg staat volgens hen al jarenlang in de top van grootste files. ''Dat leidde voortdurend tot doorstromingsproblemen'', aldus een woordvoerder van TLN.

Blij

De belangenorganisaties schatten dat dit knelpunt jaarlijks voor 30 miljoen euro economische schade toebrengt aan het bedrijfsleven.

Ook de ANWB is blij. ''Deze weg is aangelegd in de jaren vijftig. Je moet nu eenmaal met je tijd meegaan'', zo liet een woordvoerder weten.

Milieudefensie

Milieudefensie was woensdag teleurgesteld. De milieuclub maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit langs het traject. ''Hoe meer asfalt, hoe meer mensen de auto pakken. Nu staan mensen in de file en dat ontmoedigt hen om de auto te pakken'', zei een woordvoerder.

Het tracé met een lengte van ruim 6 kilometer is het laatste deel van de A4 tussen Den Haag en Amsterdam dat nog niet over drie rijstroken per rijrichting beschikt.

Met de verbreding wil Rijkswaterstaat de doorstroming van het verkeer verbeteren. Een jaar geleden zette minister Eurlings de eerste schop in de grond voor de wegverbreding.