Fors meer discriminatie homo's en joden

DEN HAAG - Het aantal gemelde gevallen van discriminatie tegen homo's en joden is in 2009 flink toegenomen.

Dat blijkt uit het landelijk Criminaliteitsbeeld Discriminatie van de politie over 2009, dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het aantal meldingen van antisemitische discriminatie-incidenten is gestegen met bijna 50 procent. Het aantal geregistreerde gevallen van anti-homo-incidenten is met bijna 13 procent gestegen.

Van alle gemelde gevallen van mishandeling en openlijk geweld is ruim een derde gericht tegen homoseksuelen.

Topje ijsberg

Zowel homobelangenorganisatie COC als het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) stelt in een reactie dat deze cijfers slechts ''het topje van de ijsberg'' zijn.

Zij dringen er bij de informateur op aan dat het nieuwe kabinet in het regeerakkoord maatregelen tegen deze toenemende discriminatie aankondigt.

Moed

''Veel joden hebben de moed niet meer om aangifte te doen'', stelt een woordvoerder van het CIDI. ''Ze hebben het gevoel dat hun meldingen toch niet serieus genomen worden.''

Eerder dit jaar nam de Tweede Kamer een motie van de SGP aan die het kabinet noopt tot een pakket maatregelen tegen antisemitisch geweld.

Ook het COC zet vraagtekens bij de cijfers. ''Uit eerder onderzoek van de overheid is gebleken dat bijna driekwart van alle homo's last hebben van anti-homogeweld'', rekent een zegsman voor.

Hatecrime-artikel

''Nederland telt bijna een miljoen homo's. Dan kom je niet uit op die 428 meldingen in dit rapport.''

De homobelangenorganisatie roept de drie partijen aan de formatietafel op verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen door te voeren. Hierover heeft de Kamer eind vorige jaar ook al een motie aangenomen.

Daarnaast wil de belangenorganisatie dat er een 'hatecrime-artikel' in de wet wordt opgenomen, waarmee hogere straffen bij discriminerend geweld worden gegarandeerd.

Mishandeling

In totaal heeft de politie in 2009 meer dan 2200 meldingen van discriminatie ontvangen, iets minder dan vorige jaar.

Het gaat om gevallen van belediging of uitschelden, maar ook om bedreiging of mishandeling. Behalve vanwege geaardheid of geloof werden ook discriminatoire uitingen vanwege etniciteit, sekse of politieke overtuiging geregistreerd.

CDA

Een woordvoerder van de VVD laat in een reactie weten dat ''zowel COC als CIDI bij de VVD in goede handen is''. Ook het CDA stelt desgevraagd ''goede notitie te nemen van het bericht''.

Verder willen de partijen niets zeggen over een mogelijke vermelding van het onderwerp in het conceptregeerakkoord dat in de maak is.

Lees meer over:
Tip de redactie