LEEK - De pelikaan Groenerick die half juli ontsnapte uit Beekse Bergen in Hilvarenbeek, laat zich voorlopig niet vangen.

De vogel die van zijn vrijheid geniet in de waterrijke omgeving van Leek (Groningen), negeerde de laatste twee weken tot twee keer toe een speciale vangkooi met aas.

Medewerkers van het safaripark gaan komende week een derde poging wagen, zei een woordvoerder van Beekse Bergen dinsdag.

Volgens hem staat het welzijn van de vogel voorop en wordt daarom geen vangnet gebruikt. Met een vleugelspanwijdte van zo'n drie meter zou de pelikaan zich anders kunnen verwonden.

Soortgenoten

Om Groenerick te lokken, worden ook zijn soortgenoten Roderick en Blauwerick in de vangkooi gezet. Deze twee pelikanen ontsnapten eveneens in juli.

De ene vogel keerde uit zichzelf terug naar het park en de andere werd gevangen door een boer in Den Oever.

Hetty

Ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen zit achter een ontsnapte pelikaan aan. Het beest draagt de naam Hetty en nam op zondag 5 september de vleugels. Sindsdien bivakkeert Hetty in de nabijgelegen uiterwaarden.

''Steeds als we haar benaderen, gaat ze ervandoor. We hopen dat ze niet zelfstandig vis leert vangen, want anders krijgen we haar nog moeilijker te pakken'', zegt een woordvoerder van Ouwehands.