ARNHEM - De 22-jarige Marokkaanse man uit Culemborg die afgelopen nieuwjaarsmorgen met zijn auto een tuin inreed in de Molukse buurt Terweijde in Culemborg, moet wat justitie betreft vier jaar cel opgelegd krijgen.

De aanklager verwijt de man drie pogingen tot doodslag, omdat hij drie personen raakte.

De aanklager gelooft dat de bestuurder expres op de mensen in de tuin inreed. Zij gelooft dat hij samen met vier inzittenden verhaal wilde halen, omdat zijn auto was beschadigd en een Marokkaanse man door Molukkers was belaagd.

De bestuurder zelf stelt dat hij alleen maar een rondje wilde rijden. Hij verloor in blinde paniek de macht over het stuur, omdat de auto zou zijn belaagd met stenen en honkbalknuppels.

ME

Het incident in de wijk Terweijde volgde op oudjaarsnacht waarbij de ME verschillende keren ingreep tussen Molukkers en Marokkanen.

Eerder werden een Marokkaanse man, diens huis en diens auto met honkbalknuppels toegetakeld. Molukkers dachten dat diens zoon een auto in brand had gestoken.

Twee Molukkers kregen daarvoor celstraffen tot 28 maanden, waarvan zes voorwaardelijk wegens poging doodslag.

Pui

Toen de auto met Marokkanen in de 'Molukse' Diepenbrockstraat de tuin inreed, werd een hek omver gereden en de pui geramd. De aangereden personen raakten lichtgewond. De bestuurder ontkwam daarna te voet.

Zijn auto is met knuppels gedeukt, alle ruiten waren kapot en er lagen klinkers en een stoeptegel in de auto.

Twee bijrijders van de Marokkaan werden zwaar toegetakeld en belandden in het ziekenhuis. Hiervoor is nog niemand vervolgd.

Moedwillig

Volgens de advocaat van de 22-jarige Marokkaanse bestuurder, heeft de politie van meet af aan aangenomen dat zijn cliënt moedwillig Molukkers wilde aanrijden.

Media zouden dit hebben overgenomen en zo de latere verklaringen van omstanders hebben beïnvloed, die nauwelijks over de stenen tegen de auto reppen.

Volgens de raadsman is niet duidelijk geworden hoe het zicht was, en of er paniek was. Hij vroeg vrijspraak.

Na afloop van de aanrijding braken er rellen uit in Culemborg. Met een noodverordening die tot eind januari duurde kwam de orde langzaam terug.

De rechtbank doet uitspraak op 28 september.