AMSTERDAM - Twee ouders uit Amsterdam moeten zich maandag en dinsdag voor de rechtbank in de hoofdstad verantwoorden voor de dood van hun baby Jayden S.

Hij overleed op 4 maart vorig jaar als gevolg van ernstig hersenletsel en een schedelbreuk. Hij was toen nog geen zes maanden oud. Justitie vermoedt dat er sprake is van kindermishandeling.

Volgens justitie is de baby hardhandig door elkaar geschud en meermalen op bed geworpen, waardoor hij uiteindelijk is overleden.

De nu 29-jarige vader Dwight E. heeft aanvankelijk een bekentenis afgelegd, maar zei maandag tijdens de eerste dag van de rechtszaak dat hij de schuld op zich had genomen om zijn partner Anouska S. (31) vrij te pleiten.

Voor de rechter weersprak hij maandag de getuigenverklaringen dat hij zijn zoontje in bed zou laten vallen als die langdurig huilde.

Radiator

Mogelijk stootte de baby daarbij zijn hoofd tegen de radiator. De verdachte was alleen thuis op de dag dat zijn zoontje overleed.

Volgens zijn vader kreeg de baby een soort epileptische aanvallen, waarbij zijn lichaampje verstijfde en zijn ogen wegdraaiden.

''Nadat hij in slaap was gevallen moest hij opnieuw hysterisch huilen en had hij weer zo'n aanval. Hij verstijfde helemaal, balde zijn vuistjes en niet lang daarna verslapte hij mijn armen. Ik heb hem daarna uitgekleed en in bed gelegd, hij bewoog niet meer'', verklaarde de verdachte maandag.

Zusje

Niet alleen het kleinste kind zou het slachtoffer van kindermishandeling zijn. Na zijn dood werd bij zijn tien maanden oudere zusje een fractuur in het kuitbeen geconstateerd. Ook zou haar vader haar hebben geslagen, onder meer in het gezicht.

Dwight E. erkende als huisman soms boos en geïrriteerd te zijn door de zorg voor vier kinderen. Zijn relatie was bovendien zeer verslechterd sinds de geboorte van de jongste.

Hij was somber en lusteloos en maakte zich zorgen over de uitzichtloosheid van zijn situatie, omdat hij illegaal in Nederland verbleef en daardoor geen vast werk kon vinden om voor het gezin te zorgen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar. De vrouw lijdt volgens hun aan een persoonlijkheidsstoornis, maar zou wel volledig toerekeningsvatbaar zijn voor de dood van haar zoontje.

Dinsdag formuleert de officier van justitie de strafeis en houden de advocaten van beide verdachten hun pleidooi.