AMSTERDAM – De KLM Groep reageert onthutst op een promotie-actie van Formule 1-coureur Lewis Hamilton op een landingsbaan op Schiphol.

Het samenwerkingsverband van KLM, Martinair, Transavia.com en KLM Cityhopper laat aan NU.nl weten 'verbijsterd' te zijn over de actie.

Het afhuren van de landingsbaan van zondagavond tot maandagavond is onderdeel van een promotiecampagne van een aanbieder van mobiele telefonie.

Volgens een woordvoerder van de KLM Groep is een landingsbaan bedoeld voor het opstijgen en landen van vliegtuigen. “En dus niet voor racewagens.”

Bereikbaarheid

“Wij hebben hier als hoofdgebruikers van de mainport Schiphol enorme last van”, stelt de woordvoerder. Volgens haar zijn delen van het vliegveld door de actie lastig bereikbaar.

"Veiligheid moet voorop staan op zo’n drukke luchthaven, alsmede duurzaamheid. Daar vind ik dit geen voorbeeld van."

Voorlichting

Ook is de KLM Groep boos over het gebrek aan voorlichting vanuit de luchthaven. “Wij wisten niet dat deze actie er aan zat te komen. Op een grote luchthaven als Schiphol kan het niet zo zijn dat de hoofdgebruikers zoiets niet weten.”

Een inschatting van de geleden schade kon de woordvoerder niet geven. Wel zal de KLM Groep aandringen op nadere gesprekken met betrokkenen, waaronder de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat (IVW) om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog een keer plaatsheeft.

“Waarom kunnen dergelijke promotiecampagnes niet plaatsvinden op afgesloten vliegvelden als Valkenburg of Soesterberg?", aldus de woordvoerder.

Schiphol

Schiphol laat in een reactie weten dat bij de organisatie van het evenement voorop stond dat de reguliere werkzaamheden altijd voor gaan.

"Hamilton had zelfs een voor hem ongebruikelijke vertraging van twaalf minuten, omdat er een vliegtuig voor moest", aldus een woordvoerder.

Ook zouden alle lokaties op Schiphol tijdens het evenement goed bereikbaar zijn.

De woordvoerder spreekt tegen dat de KLM Groep niet over de actie was ingelicht. "De promotie-actie is afgestemd met alle operationele partijen, dus ook de luchtvaartmaatschappijen."

Schiphol spreekt van een uniek evenement, maar sluit niet uit dat het ooit nog eens plaatsvindt.

Hamilton op Schiphol