De Antilliaanse gemeenschap in Nederland gaat een manifestatie houden tegen het vuurwapengeweld onder een kleine harde kern jongeren. 

Dat meldde Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders zaterdag. De manifestatie zou al komende week moeten plaatsvinden, in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag.

Afgelopen week werd al bekend dat vier landelijke belangenorganisaties het initiatief nemen tot een grote campagne onder het motto Stop the Violence.

Aanleiding is het geweld van afgelopen weken, waarbij zowel de slachtoffers en de verdachten Antillianen waren.

Problematiek

De organisaties vergaderden vrijdagavond over de problematiek. ''De teneur was: hebben die jongens die iemand doodmaken iets te verliezen? Nee dus. Ze werken niet, hebben weinig scholing en geen toekomstperspectief."

"Ze verdienen hun brood vaak met drugshandel. Wat wij kunnen doen is ons richten op de sociaal-economische positie van deze jongeren'', aldus Helder. Hij denkt onder meer aan het geven van bijlessen.

Slachtoffers

Aanleiding is het geweld van afgelopen weken waarbij de slachtoffers en de verdachten Antillianen waren.

''Wat we nu moeten doen is als Antilliaanse vaders, moeders en jongeren een duidelijk statement maken tegen het geweld. Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers en nabestaanden, onze kinderen en de samenleving. Daarvoor is het nu de hoogste tijd'', schrijven de organisaties in een verklaring.

Hardekerncriminelen

Volgens de belangenclubs, die zich baseren op overheidscijfers, zijn er in Nederland 326 Antilliaanse hardekerncriminelen.

Dat komt neer op 0,2 procent van de Antilliaanse bevolking in Nederland (138.000) en 0,002 procent van de totale bevolking.

Oververtegenwoordiging

Hoe klein ook, ''wij zijn ons bewust van een bepaalde oververtegenwoordiging in de criminaliteit'', zegt Raymond Labad van de MAAPP, die de participatie van Antillianen in Nederland wil bevorderen.

Politiek en bestuur zouden veel meer dan nu het geval is gebruik moeten maken van de culturele en professionele expertise onder de Antillianen zelf, stellen vertegenwoordigers van de belangenorganisaties.

''Mensen kunnen in een driedelig pak bij de jongeren aankloppen, maar die nemen van een driedelig pak niets aan'', zegt Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders.

Concrete voorstellen

De verschillende organisaties binnen de Antilliaans-Arubaanse gemeenschap en de gemeenschap zelf komen vrijdag bijeen om concrete voorstellen op tafel te leggen.

Die moeten helpen het geweld onder een deel van de Antilliaans-Arubaanse bevolking een halt toe te roepen. Helberg zegt dat het overleg minimaal twee concrete maatregelen moet opleveren waarmee de gemeenschap aan de slag kan.