DEN HAAG - Ook bij een WK voetbal in Nederland zouden de zogenoemde Bavaria-meisjes kunnen worden aangehouden door de politie voor het plegen van sluikreclame. Dat blijkt uit antwoorden aan de Tweede Kamer van demissionair minister Ab Klink (Sport).

Nederland heeft zich samen met België kandidaat gesteld voor het binnenhalen van het WK in 2018 of 2022. In juli verzocht de Tweede Kamer duidelijkheid over de eisen die de wereldvoetbalbond FIFA stelt.

Over het onderwerp merkenrecht schrijft Klink: ''Indien de FIFA aangifte doet van een mogelijk strafbaar feit, zullen politie en het openbaar ministerie op de in Nederland gebruikelijke wijze bekijken welk strafrechtelijk vervolg daaraan gegeven moet worden.''

''Of daarbij aanhoudingen van verdachten moet plaatsvinden, is een van de mogelijkheden, maar zal per geval moeten worden beoordeeld.''

WK voetbal

Tijdens het afgelopen WK voetbal in Zuid-Afrika droeg een groep vrouwen jurkjes van het merk Bavaria, terwijl het biermerk geen officiële sponsor was van het toernooi. Twee Nederlandse vrouwen werden aangehouden en dreigden strafrechtelijk te worden vervolgd. De zaak werd uiteindelijk geschikt.