AMSTERDAM/ ROTTERDAM - De politie in Amsterdam en Rotterdam gaat extra surveilleren bij de viering van het Suikerfeest. Vooral bij bioscopen zijn extra agenten aanwezig.

Ook worden buurtvaders in de bioscopen ingezet en zorgen de bioscopen voor extra beveiliging. Dat hebben woordvoerders van beide korpsen woensdag laten weten.

Islamitische jongeren zorgden in voorgaande jaren vaker voor problemen in bioscopen tijdens de viering van het Suikerfeest. Zo ontruimde de Amsterdamse politie vorig jaar een hele bioscoopzaal in Pathé de Munt en zetten Rotterdamse collega's tientallen jongeren uit de bioscoop aan het Schouwburgplein.

De groepen zorgden voor overlast door onder meer popcorn te gooien en lawaai te maken waardoor het voor andere bezoekers onmogelijk was om de film af te kijken.

Onrustig

De politie in Rotterdam zegt lering te hebben getrokken uit het verleden. ''Waar veel mensen bij elkaar komen, kan het wel eens onrustig zijn. Dat willen we met de extra inzet voor zijn door mensen aan te spreken."

"Maar we gaan er ook vanuit dat mensen elkaar aanspreken'', zei een woordvoerster. Cijfers kon ze niet geven, maar ze vertelde dat de inzet meer is dan normaal.

Buurtvaders

In Rotterdam worden buurtvaders ingezet, in Amsterdam jongeren van oudere leeftijd, om de overlastgevers in het gareel te houden.

Een woordvoerder van de politie in Amsterdam zei dat de jongeren die overlast veroorzaken tussen de twaalf en zestien jaar oud zijn. Daarom geldt voor de bioscopen een minimumleeftijd van zestien jaar.

Vastenmaand

Het Suikerfeest luidt voor moslims het einde van de vastenmaand Ramadan in. Het feest begint vrijdag, maar de politie houdt in Rotterdam ook voor donderdagavond rekening met een extra toeloop, als het vasten eindigt.