DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft oud-rechercheur Ré L. woensdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf. Hij kreeg deze straf omdat hij volgens de rechters geheime informatie uit politiesystemen heeft doorgespeeld aan de Marokkaanse autoriteiten.

De rechtbank acht bewezen dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden in ruil voor diensten.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden dezelfde straf tegen de 39-jarige oud-politieman van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond.

Staatsgeheime informatie

Omdat L. Marokko geen staatsgeheime informatie heeft geleverd, draaide de zaak niet om ''echte spionage'', zoals de officier van justitie het eerder noemde.

De rechters rekenen L. zwaar aan dat hij informatie over personen heeft doorgespeeld met betrekking tot wapenhandel en terrorisme. Deze mensen hebben daar echter geen nadeel van ondervonden, aldus de rechtbank. Daarom vond ze een gevangenisstraf niet op zijn plaats.

Inlichtingendienst

De zaak kwam aan het licht, nadat de inlichtingendienst AIVD in het voorjaar van 2008 een tip had gekregen. Aanvankelijk leek de agent weg te komen met strafontslag. Later begon de Rijksrecherche alsnog een onderzoek, dat uitmondde in zijn vervolging. L. is inmiddels werkzaam als bouwvakker.

De voormalig rechercheur betwist de aanklachten niet. Hij is onder druk van Marokko gaan spioneren, zegt hij.

Diplomatieke rel

De kwestie leidde in september 2008 tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Marokko. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken stuurde toen twee Marokkaanse diplomaten weg.

Het OM vindt dat niet bewezen kan worden dat Ré L. geld heeft aangenomen in ruil voor de informatie. Wel zou hij onder meer een betere behandeling hebben gekregen bij de douane in Marokko.