AMSTERDAM - De eigenaar van de Anne Frankboom wil de resten van de omgewaaide kastanje schenken aan Joodse musea in Berlijn, New York, Tel Aviv en Amsterdam.

De Anne Frank Stichting in Amsterdam krijgt in ieder geval een schijf om tentoon te stellen in het Anne Frank Huis.

Dit maakte de stichting Support Anne Frank Tree woensdag bekend na een gesprek met de eigenaar.

Joods Museum

Het Joods Museum in Berlijn wil graag een stuk hout van de omgevallen reus ontvangen en heeft hiervoor een aanvraag ingediend.

De eigenaar honoreert deze aanvraag en heeft eveneens besloten om ook bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam te polsen of er interesse bestaat in een schijf, evenals bij de musea in de Verenigde Staten en Israël.

De Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone heeft ook een verzoek ingediend om van de stam een kunstwerk te maken en maakt kans dit te verwezenlijken.

Kröller-Müller

De boomeigenaar is van plan het Kröller-Müller Museum daarbij te betrekken in de hoop dat het kunstwerk van Penone een plek kan krijgen in de beeldentuin van het museum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

De oorspronkelijk 23 meter hoge boom ligt nu in delen opgeslagen in containers. De eigenaar speelt met de gedachte om alle takken die na het uitventen overblijven, tentoon te stellen in een grote museale hal, maar het is niet bekend of daar interesse voor is.

Boomeigenaar

De stichting Support Anne Frank Tree liet woensdag weten erg blij te zijn met de keuzes van de boomeigenaar. De stichting ontving via e-mail honderden voorstellen met uiteenlopende ideeën, waaronder het voorstel om van de boom meubels te maken of papier om het dagboek van Anne Frank op af te drukken. Geen van deze plannen worden gehonoreerd.

De ernstig zieke Anne Frankboom waaide eind augustus om. Anne Frank keek als onderduikster tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek.