AMSTERDAM - De koninklijke familie is van plan twee monumentale boerderijen in Wassenaar te slopen en er drie kapitale villa's voor in de plaats te zetten.

Het Koninklijk Huis wil de villa's commercieel exploiteren, blijkt volgens de Volkskrant uit brieven die naar de gemeente zijn gestuurd.

De plannen stuiten op verzet van de Bond Heemschut, waarvan koningin Beatrix beschermvrouwe is.

De bond stelt in de krant dat het slopen van dit soort erfgoed een verkeerd signaal afgeeft. Directeur van de bond Karel Loeff wijst op de voorbeeldfunctie van het Koningshuis.

Ruïneren

Hij vreest dat meer landgoederen de boerderijen vervangen door villa's. "Dat zou het platteland cultuurhistorisch ruïneren." De boerderijen zijn na de Tweede Wereldoorlog gebouwd ter compensatie voor gebouwen die de bombardementen niet hadden overleefd.

Het Koningshuis wil er drie eengezinswoningen voor in de plaats hebben met een waarde van zo'n 6 miljoen euro per stuk.

De sloopvergunning werd begin vorig jaar ingediend. De welstandscommissie van Wassenaar wil de gebouwen volgens de krant op de lijst van gemeentelijke monumenten plaatsen. De gemeente was voor de zomer van plan in te stemmen met de sloopplannen. Nu is er echter steeds meer verzet van lokale politici en monumentenverenigingen. Die zeggen desnoods naar de rechter te stappen.

Verlies

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt in de krant dat jaarlijks verlies op de uitbating van het landgoed wordt geleden. Daarom zou een financieel gezondere exploitatie nodig zijn.

Het is niet de eerste keer dat het Koningshuis het nieuws haalt met vastgoedplannen. Eerder ontstond ophef over de bouw van een vakantiehuis voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima in het zeer arme Mozambique. Ook de kosten van de beveiliging in het land waren de Tweede Kamer een doorn in het oog. Uiteindelijk werd het huis verkocht.