AMSTERDAM - Tbs-klinieken zijn van plan hun patiënten veel eerder met verlof te sturen. Nu mogen patiënten pas na een paar jaar behandeling naar buiten, maar de klinieken willen hen al na achttien maanden naar buiten sturen.

Dat blijkt uit een nog vertrouwelijke notitie van de twaalf tbs-instellingen in Nederland, schrijft het AD woensdag.

Na 2,5 jaar behandeling zouden de patiënten zonder begeleiding naar buiten moeten kunnen. De regels voor verlof werden aangescherpt nadat verschillende tbs'ers tijdens een verlof een moord of een verkrachting hadden gepleegd.

De klinieken willen de tbs'ers nu sneller met verlof sturen omdat dat beter zou zijn voor hun behandeling.

De plannen werden volgens de krant onlangs besproken met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht. De tbs-klinieken hebben al langer kritiek op de strengere verlofregels.

Advies advocaat

Omdat de kans op verlof klein is en omdat een behandeling eeuwig kan worden verlengd, werken veel verdachten op advies van hun advocaat niet mee aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daardoor is het moeilijker hen tbs op te leggen.

Advocaat Niek Heidanus is in de krant positief over het plan. Hij wijst erop dat veel patiënten pas na zes jaar met verlof mogen. "Dat is niet goed voor hun behandeling en dus ook niet voor de samenleving."

VVD-Kamerlid Fred Teeven ziet volgens de krant niets in het plan. "Misschien wachten sommigen nu te lang op verlof, maar daar staat tegenover dat er ook gevaarlijke patiënten zijn die nu niet in de fout kunnen gaan."