AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vindt dat Greg R. en drie medeverdachten kunnen worden overgeleverd aan Italië. De autoriteiten aldaar verdenken het viertal van betrokkenheid bij internationale cocaïnehandel.

R. betoogde dinsdag voor de overleveringskamer van de Amsterdamse rechtbank dat hij onschuldig is. ''Ik heb niets met harddrugs.''

De 62-jarige R., die geldt als een van de peetvaders van de Nederlandse onderwereld, werd in juni op verzoek van Italië gearresteerd. De politie hield toen ook drie mannen en een vrouw aan. De overleveringszaak tegen de vijfde verdachte is dinsdag aangehouden.

Italië vaardigde een Europees aanhoudingsbevel uit, maar trok dat later weer in omdat de betrokken rechter zich onbevoegd verklaarde. Korte tijd later werd er een nieuw aanhoudingsbevel uitgebracht.

Onduidelijk

De raadslieden van R. en zijn medeverdachten hadden geen goed woord over voor de Italiaanse werkwijze en hebben dinsdag heftig geprotesteerd tegen de gevraagde overlevering. Volgens hen is veel te veel onduidelijk in de zaak. Daarbij gaat het om betrekkelijk oude feiten en is de vraag gerezen waarom de Italianen niet eerder tot actie zijn overgegaan.

Vliegtuig

Greg R. en de anderen hebben volgens Italië een criminele organisatie gevormd, die vergevorderde plannen had om grote partijen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa te smokkelen. Daartoe zou Greg R. een eigen vliegtuig hebben willen inzetten - de veronderstelde piloot is een van de door Italië opgeëiste verdachten. R. noemde de suggestie als zou hij een eigen vliegtuig bezitten volstrekt belachelijk.

Behalve in de Italiaanse zaak is R. verwikkeld in nog een andere cocaïnezaak, waarbij het om een niet uitgevoerd megatransport vanuit Brazilië draait. In de overleveringszaak doet de rechtbank uitspraak op 17 september.

Jesse R.

Greg R. is de vader van Jesse R., een van de kopstukken in het liquidatieproces rond een aantal afrekeningen in het Amsterdamse criminele milieu.

Jesse R. is door kroongetuige Peter La S. aangewezen als mededader van onder meer de aanslag op hasjhandelaar Kees Houtman, en werd in 2008 door Marokko aan Nederland uitgeleverd. Hij ontkent de beschuldigingen van La S.