AMSTERDAM - Het is uitgesloten dat Nederlandse diplomaten de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami mogen bezoeken. Dat zegt de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in een interview met het nieuwe actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Bahrami zit vast in Iran omdat zij wordt verdacht van 'oppositionele activiteiten' en drugsbezit.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vroeg anderhalve week geleden of Nederlandse diplomaten haar mochten bezoeken. Ahmadinejad stelt dat Iran de dubbele nationaliteit niet erkent.

Oorsprong

"Je bent Iraans of je bent Nederlands", stelt hij. "Als zij van oorsprong Nederlands is, mag de Nederlandse ambassade haar belangen uiteraard behartigen, maar voor een geboren Iraniër is dat uitgesloten." Bahrami kan de doodstraf krijgen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Iran stellen in een reactie diplomatieke druk te blijven uitoefenen op de Iraanse autoriteiten om Bahrami ''een eerlijk proces'' te laten krijgen.

Contact

We weten dat de Iraanse regering geen dubbele nationaliteit erkent, aldus de zegsman van Buitenlandse Zaken. ''Toch blijven we aandringen op een eerlijk proces.'' Hij zei dat er regelmatig contact is met de autoriteiten in Iran. Hoe vaak en in welke vorm kon hij niet zeggen.

Het hele interview met de Iraanse president wordt maandavond uitgezonden.