AMSTERDAM - De Nederlandse kunstschilder Corneille is zondag overleden in Frankrijk, waar hij woonde en werkte. Corneille, wiens werkelijke naam Guillaume Cornelis Beverloo was, overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis.

Hij was de laatste tijd lichamelijk sterk achteruit gegaan. Dat meldde zijn vriend Boudewijn Hiltermann, namens de vrouw van de Nederlandse Cobra-schilder, na berichtgeving door de NOS.

Corneille werd op 3 juli 1922 geboren in het Belgische Luik. Toen hij twaalf was verhuisde zijn gezin terug naar Nederland. Hij leerde zichzelf schilderen en volgde tussen 1940 en 1942 kunstcursussen aan de Amsterdamse Academie. In 1946 exposeerde hij voor het eerst in Groningen.

Karel Appel

Met Karel Appel trok hij naar Parijs en op zijn 26e richtten ze daar samen met de Belgen Christian Dotremont en Joseph Noiret en de Deen Asger Jorn de kunstbeweging Cobra op. Die werd na drie jaar op het hoogtepunt, volgens Corneille, opgeheven.

Corneille vestigde zich definitief in Parijs en kende na Cobra nog drie perioden. De eerste was zijn lyrische, abstracte periode, daarna deed hij landschappen, geïnspireerd door reizen naar Afrika.

Zijn derde periode viel hij terug op figuratie. Vogels, bloemen en vrouwen kwamen steeds terug in felle en vrolijke kleuren.

Stropdassen

Bij het grote publiek werd hij met die stijl bekend, zeker nadat hij commerciële opdrachten aannam, zoals het bedrukken van pennen en stropdassen. Dat laatste werd hem in kunstkringen niet altijd in dank afgenomen.

Corneille bleef tot zijn dood kunst maken.

Lees de reacties op het overlijden van Corneille op NUlive

Schilder Corneille overleden