AMSTERDAM - Actievoerders hebben zondag in Amsterdam gedemonstreerd tegen homogeweld. Hoewel de politie de opkomst aan het begin van de demonstratie op enkele honderden personen schatte, sprak zij tegen het einde van ongeveer duizend man.

Het protest was een initiatief van de actiegroep Right to feel safe.

De demonstranten verzamelden zich rond drie uur op de Dam. Ze liepen vervolgens in een lange stoet langs een aantal plekken lopen waar de afgelopen tijd homo's werden lastiggevallen of in elkaar werden geslagen.

De demonstratie werd opnieuw overschaduwd door geweld, zo is te lezen op Twitter. Een demonstrant zou tot bloedens toe zijn geslagen door twee meisjes, zo is te zien op een foto en via Facebook.

Vlaggen

De actievoerders hadden regenboogvlaggen (het symbool van de homogemeenschap) en spandoeken met teksten als 'it's ok to be gay' bij zich. Ook deelden ze folders uit met een overzicht van recente incidenten tegen homo's. Onderweg maakten ze flink lawaai door te klappen of op fluitjes te blazen.

Het komt geregeld voor dat homoseksuelen worden lastiggevallen of in elkaar worden geslagen in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan pleitte onlangs voor maatregelen om daar wat aan te doen.

Demonstratie tegen homogeweld