UTRECHT - Maandag begint op het traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven een proef met elke tien minuten een trein.

Vier weken lang van maandag tot en met vrijdag kunnen reizigers in de ochtend- en avondspits elke tien minuten in de trein stappen. Buiten de spits rijden de treinen volgens het spoorboekje.

Tijdens de spits rijden op het traject elk uur zes intercity's en zes sprinters (tussen Utrecht en Geldermalsen). Ook KNV Spoorgoederenvervoer is bij de proef betrokken, want er rijden elk uur ook twee goederentreinen.

2011

Met de proef willen NS en spoorbeheerder ProRail een realistisch beeld krijgen van het spoorboekloos rijden. In 2011 besluiten NS en ProRail of en zo ja wanneer structurele invoering van het spoorboekloos rijden op het traject wordt ingevoerd.

Begin juni ging de ministerraad akkoord met het plan om op de drukste spoortrajecten in het land zes intercity's en zes stoptreinen te laten rijden. Het gaat om de trajecten Schiphol-Amsterdam-Almere en Lelystad, Schiphol-Utrecht-Arnhem/Nijmegen, Alkmaar-Amsterdam-Utrecht-Den Bosch en Eindhoven en het traject tussen Den Haag-Rotterdam-Breda en Eindhoven.