ROERMOND - Ongeveer 20.000 veteranen, familieleden en nabestaanden hebben zaterdagmiddag in Roermond de jaarlijkse herdenking bijgewoond van de ruim 6200 Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 omkwamen tijdens missies in de toenmalige overzeese gebiedsdelen Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Bij het Nationaal Indië-monument in stadspark Hattem werden tijdens de inmiddels 23e herdenking ruim honderd kransen en bloemstukken gelegd, onder meer door Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Vier F-16's van de vliegbasis Leeuwarden voerden tijdens de minuut stilte een fly-over uit in de zogenoemde Missing Man Formatie, waarbij een van de vliegtuigen recht omhoog vliegt.

Dienstplichtige

Verbeet memoreerde in haar toespraak haar vader, die in 1946 ook als dienstplichtige naar Indië werd gezonden en daar twee jaar vocht ''tussen mensen die hem eerder als bezetter dan als bevrijder zagen'', aldus Verbeet. Hij kwam terug in een Nederland waar na een verloren oorlog geen waardering bestond voor de veteranen, die als gevolg daarvan zwegen over hun ervaringen.

Verbeet noemde het monument om die reden niet alleen een eerbetoon aan hen die vielen, maar ook aan hen die niet over hun ervaringen konden praten. Zij noemde het belangrijk om de herinnering te bewaren. De veteranen deden slechts hun plicht en verdienen daarvoor respect, aldus Verbeet.