AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan neemt maatregelen om te voorkomen er vechtsportgala's in de hoofdstad plaatshebben, waarbij criminelen betrokken zijn. Zijn woordvoerder bevestigde zaterdag een bericht hierover in Het Parool.

Van der Laan wil niet meer van dit soort evenementen op plekken waarvan de gemeente (mede-)eigenaar is.

Het gaat om de Amsterdam ArenA, de Passenger Terminal Amsterdam en Sporthallen Zuid.

Verder wil de burgemeester de algemene plaatselijke verordening (APV) zo aanpassen dat organisatoren van bijvoorbeeld kickboksgala's een vergunning moeten aanvragen. Nu hoeft dat nog niet.

Bibob

Van der Laan vraagt de regering en de Tweede Kamer verder om de gala's onder de wet Bibob te brengen. Dan kan de gemeente een vergunning weigeren als er een vermoeden bestaat dat die wordt misbruikt voor criminele activiteiten.

Aanleiding voor de maatregelen is een rapportage van de politie. Daaruit blijkt dat bij de organisatie van sommige vechtsportgala's in Amsterdam criminelen zijn betrokken. Bovendien zouden de evenementen als ontmoetingsplek voor zware jongens dienen. De rapportage volgt op een artikel in Het Parool van enkele maanden geleden. Die krant kwam toen al met soortgelijke conclusies.

In Amsterdam worden regelmatig grote vechtsportgala's georganiseerd. Die vinden plaats op bekende locaties - zoals de Amsterdam ArenA of de Passenger Terminal Amsterdam - en trekken duizenden bezoekers.