AMSTERDAM - De digitale portofoons die veel brandweerkorpsen gebruiken zijn onbetrouwbaar waardoor levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. "Ze zijn veel te gecompliceerd om eenvoudig mee te kunnen werken."

Drie vakcentrales en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) schrijven vrijdag een brandbrief aan de colleges van burgemeesters en wethouders en brandweercommandanten om de overheid aan te zetten tot maatregelen. De organisaties hebben de Arbeidsinspectie ingeschakeld.

De belangrijkste problemen met de C2000 portofoons zijn volgens kaderlid van de grootste vakbond Abvakabo FNV en brandweermedewerker Fred van Hengst, de kleine knopjes, veel te geavanceerde instellingen en vooral de soms wegvallende verbinding.

Volgens Van Hengst werkte de voorganger van de C2000 stukken beter. “Je moet het je voorstellen als het verschil tussen een oude mobiele telefoon en een smartphone”, zegt hij tegen NU.nl.

“We hebben veel liever een lomp apparaat met grote knoppen. Je kunt in lastige situaties en met dikke brandweerhandschoenen aan ook niets met zo'n iPhone.”

Willekeurig

De portofoons falen in de zogeheten direct modus stand (DMO) "op willekeurige en niet-voorspelbare momenten". Dit was de conclusie van een in mei gepubliceerd onderzoek.

Sindsdien is er nog niets gebeurd om de veiligheid van brandweerlieden te verbeteren, zegt voorzitter van de VBV Cees van Beek. Volgens Van Beek moet de brief worden gezien als aanzet om de Arbeidsinspectie tot aan te zetten tot actie.

De maatregelen die het ministerie van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van het onderzoeksrapport heeft aangedragen, zijn volgens hem onvoldoende. “Er is een ander soort portofoon nodig om het vertrouwen in falende apparatuur te herwinnen.”

Hirsch Ballin

Minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) zegt te willen onderzoeken of de portofoons eerder kunnen worden vervangen. Hij tekent daarbij wel aan dat daarvoor allerlei procedures gelden, meldt de NOS.

Ongelukken

Of er sinds de invoering van de C2000-portofoon in 2004 dingen door de ondeugdelijke apparatuur zijn misgegaan, kunnen de vakbewegingen niet met zekerheid zeggen. “Voor zover we weten zijn er nog geen grote ongelukken gebeurd”, aldus Van Hengst.

De vakcentrales zijn het erover eens dat het van levensbelang is dat er snel iets gebeurt. Van Hengst: “Als ik in een brandend huis sta, dan moet ik te allen tijde met m’n collega’s kunnen communiceren. Zo simpel is het.”