DEN HAAG - Voor het eerst in ruim twee jaar is er weer een koe aangetroffen die de gekkekoeienziekte BSE had.

Dat gebeurde in een slachthuis in Tilburg, zo maakte het ministerie van Landbouw vrijdag bekend.

Volgens demissionair minister Gerda Verburg (Landbouw) is het echter niet verontrustend, omdat dit soort besmettingen vanzelf bij de standaardtest naar boven komen.

Elke koe van vier jaar en ouder die wordt aangeboden aan een slachthuis, wordt onderzocht. Bij jongere koeien is nog nooit BSE aangetroffen.

Positief

Als het monster positief is, wordt het beest apart gehouden tot de uitslag van een laboratoriumtest er is.

Deze procedure voorkomt dat het vlees van een mogelijk besmette koe in de voedselketen terechtkomt. In Nederland werden vorig jaar in totaal 405.000 runderen getest op BSE.

Het laatste geval van BSE in Nederland was in mei 2008. Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) openbaarde zich in 1997 voor het eerst in ons land.

Niet besmettelijk

Het veehoudersbedrijf waar de nu besmette koe vandaan kwam, wordt in de gaten gehouden. Verburg wees er echter wel op dat BSE niet besmettelijk is.

Het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad verwacht dat er in Nederland in de komende jaren af en toe een besmette koe zal opduiken.

Besmet vlees mag niet worden gegeten, omdat mensen daardoor mogelijk de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kunnen krijgen, de menselijke variant van BSE.