ENSCHEDE - Amper een jaar na haar eerste vernietigende rapport veegt een onafhankelijke onderzoekscommissie opnieuw de vloer aan met de raad van bestuur van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Het heeft oud-patiënten van de omstreden neuroloog Ernst J.S., die grossierde in verkeerde diagnoses en zo vele tientallen mensen dupeerde, jarenlang in de kou laten staan. De bestuurders blijven desondanks op hun post.

''Er is sinds 2003 geen aandacht besteed aan de gevolgen voor de patiënten van door J.S. gemaakte fouten'', stelde de commissie onder leiding van oud-senator Wolter Lemstra donderdag.

Schadeclaims

De leiding van het ziekenhuis ging niet in gesprek met mensen die schadeclaims hadden ingediend, hield geen vinger aan de pols bij de afhandeling van de patiëntendossiers door de vakgroep neurologie en verzuimde actief oud-patiënten op te sporen die mogelijk slachtoffer waren van de praktijken van J.S.

Eerder bleek al dat het MST de neuroloog jarenlang de hand boven het hoofd hield, terwijl al eind jaren negentig twijfels waren gerezen over zijn werkwijze.

Pas in 2004 moest hij het veld ruimen toen duidelijk was geworden dat hij verslaafd was aan medicijnen die hij stal van het ziekenhuis. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg liet in de kwestie grote steken vallen, stelde een andere onderzoekscommissie eerder dit jaar vast.

Publiciteit

nadat de zaak vorig jaar in de publiciteit was gekomen, kwam de raad van bestuur in actie. Het MST heeft volgens de commissie sindsdien alles in het werk gesteld om alle oud-patiënten van de neuroloog op te sporen. Dat is op één geval na gelukt. Ook is een nazorg-poli in het leven geroepen. Bovendien werkt het ziekenhuis aan nieuwe regels voor de beoordeling van specialisten en de behandeling van klachten van patiënten.

Bestuursvoorzitter Herre Kingma wil die klus afmaken. ''Ik zie geen aanleiding om af te treden'', zei de topman in een reactie op het onderzoeksrapport. ''Mijn opdracht is om de kwaliteit van het ziekenhuis steeds verder te verbeteren.'' De cardioloog, die eerder inspecteur-generaal was bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, staat sinds begin 2006 aan het roer van het Twentse ziekenhuis.

Patiëntendossiers

De commissie-Lemstra heeft de patiëntendossiers bestudeerd van tweehonderd mensen die bij J.S. onder behandeling hebben gestaan.

Op die manier zijn nog dertien patiënten opgespoord die daardoor overduidelijk schade hebben geleden. Door de gebrekkige dossiervoering van J.S. is het in de rest van de gevallen lastig een verband aan te tonen tussen eventuele gezondheidsklachten en de behandeling door de neuroloog.

Stroperig

Inmiddels hebben 78 patiënten een schadeclaim ingediend bij het MST. Daarvan zijn er 32 afgehandeld, de rest is nog in behandeling. Letselschadeadvocaat Yme Drost, die de belangen van de gedupeerde patiënten behartigt, vindt dat de afhandeling van de claims traag en stroperig verloopt.

Veel mensen voelen zich daardoor ''voor de tweede keer slachtoffer'', stelt de raadsman. Net als de commissie-Lemstra pleit hij voor een onafhankelijke instantie die de schadeclaims beoordeelt.