ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft donderdag een 20-jarige man uit Opmeer in een vervroegd vonnis wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van betrokkenheid bij een gewelddadige woningoverval in Zwaag op 29 oktober vorig jaar.

Dit meldde zijn advocaat Guido Terlingen.

De officier van justitie eiste dinsdag vier jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de man, die na het horen van de strafeis in woede ontstak.

Verward

De man heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was en was verward met een ander.

Bij de overval werd een echtpaar bedreigd, gekneveld, mishandeld en door de woning gesleurd. De man werd tijdens de overval getroffen door een hartinfarct. Beide slachtoffers ondervinden nog steeds zware psychische problemen.

Beroep

Het is niet bekend of het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar tegen de uitspraak in beroep gaat. Het OM was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Bij de gewelddadige woningoverval in Zwaag waren drie overvallers betrokken. De enige verdachte die nu nog vastzit, is een 24-jarige man uit Heerhugowaard. Hij is herkend op beelden van beveiligingscamera's in de woning.

DNA-sporen

Ook zijn DNA-sporen van hem aangetroffen op een bivakmuts die een van de overvallers in de woning verloor. Hij hoorde dinsdag tien jaar cel tegen zich eisen. De eis viel hoger uit omdat hij volgens justitie nog twee andere overvallen op zijn kerfstok heeft. In zijn zaak doet de rechtbank 14 september uitspraak.

De zaak tegen een 19-jarige verdachte uit Zwaag, die de tip zou hebben gegeven dat in de woning verderop in zijn straat veel geld was te vinden, werd dinsdag voor onbepaalde tijd aangehouden. In zijn zaak moeten extra getuigen worden gehoord. Tegen een vierde verdachte in de zaak, een neef van de vrijgesproken man uit Opmeer, trok het OM kort geleden de dagvaarding zelf in.