ROTTERDAM - Een 25-jarige Schiedammer die eind december vier personen doodreed in Rotterdam, moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt negen jaar de cel in.

Justitie eiste donderdag voor de rechtbank in Rotterdam ook tien jaar rijontzegging.

De aanrijding had plaats in de deelgemeente Delfshaven. Riazatelie A. ramde met zijn pick-uptruck tijdens Tweede Kerstdag een personenauto met vijf inzittenden.

Twee personen overleden ter plekke, twee anderen overleden in het ziekenhuis. Een vrouw raakte zwaar gewond.

Uit gegevens van een soort zwarte doos bleek dat de man 5 seconden voor het ongeval nog 147 kilometer per uur reed. Hij klapte met 86 kilometer per uur op de andere auto, die uit een zijstraat kwam.

De auto van de slachtoffers werd totaal verwoest, de bijna 3000 kilo zware wagen van de verdachte raakte nauwelijks beschadigd. A. hield lichte verwondingen over aan het ongeval.

Spijt

De Schiedammer betuigde tijdens een eerdere zitting al spijt en herhaalde dat nog eens tijdens deze zitting. ''Ik heb de kracht van de auto duidelijk onderschat. Ik heb onvoorstelbaar hard gereden. Wat bezielde mij?'', zei hij voor de rechtbank.

Hij las ook een aan de nabestaanden gerichte brief voor waarin hij zijn spijt betuigde.

Volgens de officier van justitie had de verdachte het ongeval zelfs kunnen voorkomen als hij tussen de 93 en 99 kilometer per uur had gereden. Hij noemde A. een zware verkeerscrimineel en wegpiraat. Getuigen spraken van een wilde, gestoord en wezenloos.

Tijdens zijn rit maakte hij zich schuldig aan bumperkleven, afsnijden van weggebruikers, gevaarlijk inhalen en het negeren van een rood stoplicht, aldus het OM.

Ruzie

Hij wordt er overigens ook van verdacht eerder in Capelle aan den IJssel met een bestelbus op meerdere mensen te zijn ingereden. Dat deed A. volgens het OM na een ruzie. De verdachte zei te zijn bedreigd en in elkaar geslagen nadat hij een paar mannen had aangesproken omdat zij zijn moeder uitscholden. Hij ontkent op de personen te zijn ingereden.

Meerdere getuigen verklaarden echter dat hij een man klem reed tussen een muur en zijn bestelbus.