GRONINGEN - Waterschap Noorderzijlvest laat onderzoeken of sensoren kunnen worden geplaatst in een traject van 22 kilometer zeedijk tussen Lauwersoog en Delfzijl.

Deze moeten helpen bij de continue bewaking van de kwaliteit van de dijk. Dat heeft een woordvoeder van het waterschap donderdagmiddag bekendgemaakt.

Onlangs werd bekend dat een groot deel van de zeedijk niet veilig genoeg is. Waterschap Noorderzijlvest kwalificeerde 22 van de 66 kilometer lange dijk als 'onvoldoende'.

Dat betekent niet dat die dijken onveilig zijn, maar dat ze niet aan de strengste veiligheidsnorm voldoen. Die houdt in dat een dijk zo sterk moet zijn dat hij alleen bezwijkt bij een storm met een kracht die slechts eens in de 4000 jaar voorkomt.

Zwakke delen

Het bestuur van het waterschap heeft nu opdracht gegeven om te starten met een onderzoek naar de beste versterkingsmethode van de zwakke delen van de dijk. Daarnaast is besloten tot het onderzoek of en waar sensoren kunnen worden ingezet.

In Groningen is door de Stichting IJkdijk al uitvoerig onderzoek gedaan naar de vraag hoe sensoren kunnen worden ingezet bij dijkbewaking. Het waterschap wil de stichting betrekken bij het onderzoek. Dat moet begin volgend jaar zijn afgerond.