DEN HELDER - De opgestapte Helderse wethouder Paul Walgering van Trots op Nederland maakt de komende twee jaar gebruik van de wachtgeldregeling.

Dit is hij woensdag overeengekomen met het gemeentebestuur van Den Helder, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Walgering was vier maanden wethouder en genoot een bruto maandinkomen van 6529 euro.

Hiervan krijgt hij het eerste jaar 80 procent en het tweede jaar 70 procent. Het recht op wachtgeld ontstaat zodra wethouders drie maanden werkzaam zijn.

Geen sollicitatieplicht

De ex-wethouder heeft vooralsnog geen sollicitatieplicht, omdat hij zijn recherchebureau in het Noord-Hollandse Oosthuizen nieuw leven inblaast. De inkomsten uit zijn bedrijf worden afgetrokken van zijn wachtgeld, dat komt te vervallen zodra zijn commerciële verdiensten het bedrag ervan overstijgen.

Walgering trad eind vorige maand af wegens meningsverschillen met de Helderse gemeenteraadsfractie van Trots op Nederland. Den Helder is de enige gemeente in Nederland waar de partij een wethouder levert. De partij gaat op zoek naar een opvolger. De taken van Walgering zijn voorlopig verdeeld onder de zittende wethouders en de burgemeester.

Ervaring

Walgering was actief als wethouder financiën en deed eerder ervaring op als wethouder namens de lokale partij Gemeentebelangen in de Noord-Hollandse gemeente Zeevang.

Behalve Trots op Nederland maken VVD, CDA en D66 deel uit van de coalitie in Den Helder. De partij van Verdonk, die in 38 gemeenten meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart, bezet vijf zetels in de Helderse raad.