AMSTERDAM - De twee Jemenitische mannen die maandagochtend op Schiphol werden aangehouden zijn vrijgelaten. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. De twee worden niet langer beschouwd als verdachten.

Uit onderzoek in Amerika en Nederland zijn geen aanwijzingen gebleken van mogelijke betrokkenheid van de mannen bij een strafbaar feit.

Ahmed Mohamed Nasser al-Soofi en Hezam al-Murisi werden maandag op Schiphol opgepakt op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Ze zaten op een vlucht uit Chicago en waren op doorreis naar de Jemenitische hoofdstad Sana.

Beschadigd

De twee Jemenieten zijn enorm beschadigd, volgens Klaas-Arjen Krikke, advocaat van een van de twee. ''Ze zijn wereldwijd met naam en toenaam als terroristen neergezet.''

''Wel is mijn cliënt heel erg blij dat hij is vrijgelaten'', aldus Krikke. ''Hij hoopt snel weer bij zijn familie te zijn. Maar wat hier is gebeurd, verdient niet de schoonheidsprijs. Met name de Amerikanen zijn daarvoor verantwoordelijk. Schandalig!''

Lef

''Mijn cliënt bleek niets met de verdachte koffer te maken te hebben. Dat was volstrekt duidelijk. Toch is hij bij het geheel betrokken geraakt'', benadrukt de advocaat.

''Wel moet ik zeggen dat het Openbaar Ministerie en de politie de afgelopen dagen heel hard hebben gewerkt om snel duidelijkheid te krijgen. Ook heeft het OM het lef om eerlijk te wegen en de verdachten vervolgens vrij te laten.''

Verdachte goederen

De Nederlandse justitie besloot tot de aanhoudingen nadat de Amerikaanse autoriteiten Nederland hadden gemeld dat in de bagage van een van de twee mannen verdachte goederen waren aangetroffen, waaronder een mobiele telefoon die zat vastgeplakt aan een fles medicijnen.

De bagage was door de Amerikaanse autoriteiten onderschept en in de Verenigde Staten achtergebleven, aldus het OM.

Test

Bij een voorlopige test was in Amerika volgens het OM ook de 'mogelijke aanwezigheid van een spoor van explosieven op een bagagestuk waargenomen'. Op het moment van de ontdekkingen zat het tweetal echter al op het vliegtuig naar Schiphol.

Het OM stelt dat de aan de Nederlandse autoriteiten verstrekte informatie 'dermate serieus' was dat besloten werd geen enkel risico te nemen. Amerikaanse media meldden eerder dat de Amerikaanse autoriteiten aanvankelijk vermoedden dat de twee bezig waren met een test voor een echte aanslag op een later tijdstip.

De mannen zijn ondervraagd en vervolgens aangehouden en hun handbagage werd in beslag genomen.

Niet verdacht

De handbagage werd vervolgens in Nederland onderworpen aan een uitgebreide inspectie. Vervolgens zijn in de VS onder meer diverse adressen bezocht en zijn mensen gehoord.

De gevonden voorwerpen bleken volgens het OM na nader onderzoek niet verdacht. Bij een nadere test in Amerika werd daarnaast vastgesteld dat er geen sprake was van explosieve stoffen.