DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Den Bosch twintig jaar cel geëist tegen de 48-jarige Henk B. uit Helmond.

Hij zou op 28 oktober vorig jaar een 47-jarige stadsgenoot met een bijl hebben gedood.

De moord werd gepleegd in het huis van de verdachte. Volgens de aanklager was B. ''trots'' op zijn daad, omdat hij buren uitnodigde om naar het lichaam te komen kijken.

Toen hij ontdekte dat het slachtoffer nog niet dood was, ging de verdachte terug om hem nog een paar klappen met de bijl te geven.

Zelfverdediging

Volgens B.'s advocaat Jan Boone ging het om zelfverdediging. Juist het slachtoffer kwam volgens hem met de bijl aanzetten om op gewelddadige wijze een conflict te beslechten. Over de toedracht bestaat veel onduidelijkheid.

Eerder zei het OM dat de ruzie ging om een mislukte drugsdeal, waarmee zeker een miljoen euro gemoeid was. Op de zitting kwam Justitie niet meer op dit scenario terug.

Bijl

De verdachte verklaarde dat hij zijn motor aan het slachtoffer had verkocht, maar die had verzuimd het voertuig op zijn naam te zetten. Daardoor werd de verdachte tot drie maanden cel en een rijontzegging veroordeeld.

Op 28 oktober wilde B. daarover in zijn eigen huis een gesprek met Dirks. Het slachtoffer zou bij aankomst met een pistool hebben gedreigd en bij een tweede bezoek op dezelfde avond ook een bijl hebben meegenomen.

Tijdens een worsteling zou B. de bijl hebben afgepakt en zijn tegenstander uit zelfverdediging hebben gedood.

Gruwelijk

Volgens het OM klopt er niets van dit verhaal. Hoewel de herkomst van de bijl onduidelijk blijft en er geen pistool is gevonden, denkt justitie dat Dirks tijdens een gruwelijke slachtpartij van zeker een half uur het leven heeft gelaten.

Het slachtoffer had 40 bijlwonden, 12 gebroken ribben en breuken in het gezicht. Ook was zijn keel dicht geknepen. Buren hoorden vrijwel onafgebroken hulpgeroep en gebonk uit het huis komen.

Biertje

Na afloop liep B. naar buiten om de buren te vertellen dat er ''een dooie'' in huis lag. Hij ging vervolgens twee keer terug: één keer om een biertje te pakken en de tweede keer om de laatste bijlslagen toe te brengen.

Henk B. heeft een lang strafblad. In 1993 moest hij de cel in wegens moord op de nieuwe partner van zijn ex.

Uitspraak 15 september.