WASHINGTON - In de zaak van de twee Jemenieten die op Schiphol zijn opgepakt, moeten niet te snel conclusies worden getrokken. Daarvoor hebben de Amerikaanse autoriteiten dinsdag gewaarschuwd.

Volgens Amerikaanse functionarissen maken de mannen waarschijnlijk geen deel uit van een terroristisch plot.

Amerikaanse onderzoekers denken niet dat de Jemenieten die in de VS wonen de Amerikaanse luchtvaartbeveiliging wilden testen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn er geen aanwijzingen dat de mannen elkaar kenden.

Bagage

De FBI heeft inmiddels geconstateerd dat de twee een aansluitende vlucht in Chicago misten, die naar Washington ging. Dat verklaart waarschijnlijk waardoor de bagage van Ahmed Mohamed Nasser al-Soofi (48), één van de verdachten, op het vliegtuig terecht is gekomen.

De andere verdachte, Hezam al-Murisi (37), ontkent in alle toonaarden dat hij iets met terrorisme te maken heeft.

''Hij is heel erg geschrokken. Hij begrijpt er niets van'', vertelde zijn advocaat Klaas-Arjen Krikke, nadat hij zijn cliënt had bezocht. ''Hij is heel emotioneel en wil zo snel mogelijk naar zijn familie en ziet dit als een grote, boze droom.''

Onderzoek

Het onderzoek naar de twee wordt woensdag nog voortgezet. Hoe lang dat nog gaat duren, kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet vertellen.

In de loop van donderdag moet justitie in ieder geval beslissen of ze om verlenging of opheffing van het voorarrest van de twee gaat vragen. Er is inmiddels sterke twijfel ontstaan of de twee mannen terroristische motieven met hun vlucht hadden.