HAARLEM - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Haarlem een celstraf van tien jaar geëist tegen een 24-jarige man uit Heerhugowaard.

Hij word verdacht van drie gewelddadige overvallen in Zwaag en Heerhugowaard, gepleegd in 2009. Twee ervan waren op woningen, een op een filiaalhouder van Albert Heijn.

De officier eiste daarnaast vier jaar cel tegen een 20-jarige man uit Opmeer. Hij wordt beschouwd als een van de twee mededaders van een woningoverval in Zwaag op 29 oktober vorig jaar.

Bij de overval werd een echtpaar bedreigd, gekneveld, mishandeld en door de woning gesleurd. De man werd tijdens de overval getroffen door een hartinfarct. Beide slachtoffers hebben zware psychische problemen.

Woede

De 20-jarige verdachte uit Opmeer ontkent elke betrokkenheid. Hij zegt te zijn verward met een ander. De man ontstak na het uitspreken van de strafeis in de rechtszaal in woede.

De 24-jarige verdachte beriep zich in het geval van de woningoverval in Zwaag op zijn zwijgrecht. Bij de beide andere overvallen in Heerhugowaard ontkent hij. Een eerder dit jaar veroordeelde tweede dader heeft hem echter aangewezen als medepleger.

De officier van justitie noemde het bewijs in de zaak dinsdag overtuigend. Hij wees op beelden van beveiligingscamera's in de woning in Zwaag en DNA-sporen. Hij noemde de overvallen angstaanjagend en zeer laf.

Tipgever

Volgens de advocaat van de 24-jarige verdachte is er in alle drie gevallen te weinig bewijs om tot veroordeling over te gaan.

Hij vroeg om vrijspraak voor zijn cliënt. Ook de raadsman van de 20-jarige verdachte vroeg vrijspraak. Hij benadrukte dat zijn cliënt niet is herkend. Ook is geen sprake van een DNA-match.

De zaak tegen een 19-jarige verdachte in de zaak van de woningoverval in Zwaag werd dinsdag aangehouden. Hij wordt gezien als tipgever.

Spoorloos

Een derde man die bij de overval zelf was betrokken, is nog spoorloos. Justitie heeft de zaak tegen een vijfde verdachte in de zaak ingetrokken.

De slachtoffers van de drie overvallen hebben schadevergoedingen gevorderd met een totale omvang van bijna 35.000 euro. De officier van justitie vroeg de rechtbank ze tot een bedrag van 23.000 euro toe te kennen

De rechtbank doet 14 september uitspraak.