ALKMAAR - Zeven van de dertig voetbalhooligans uit Rotterdam en omgeving die zaterdagavond in Alkmaar werden opgepakt, blijven nog minimaal veertien dagen vastzitten. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt.

Het zevental werd dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Alkmaar vanwege recidivegevaar. Zij waren al eerder betrokken bij geweldsincidenten.

De overige Zuid-Hollanders zijn weer op vrije voeten, maar 21 mannen moeten in november nog wel voor de politierechter verschijnen. Voor twee minderjarige jongens worden de vervolgstappen nog onderzocht.

De groep van dertig voetbalhooligans ging zaterdagavond een Alkmaars café binnen, verwondde vijf gasten en sloopte een deel van het interieur.

Gepland

Daarna werden ook op straat vernielingen aangericht. De politie achtervolgde de groep tot de politiemacht voldoende op sterkte was en kon de mannen net buiten de binnenstad aanhouden.

Volgens de politie was het een geplande actie van de relschoppers. Onduidelijk is nog waarom ze Alkmaar hadden uitgekozen.

Het is onduidelijk of de relschoppers met hun eigen auto terug naar Rotterdam kunnen rijden. In de nacht van maandag op dinsdag brandden in Alkmaar twee auto's geheel uit. De politie vermoedt dat die eigendom waren van de verdachten. Zij gaat uit van brandstichting.