AMSTERDAM - De minderbroeders franciscanen verwerpen de claim die advocaat Bob van der Goen dinsdag tegen hen indiende wegens het misbruik van jongens op een internaat in Kerkrade.

Volgens provinciaal Jan van den Eijnden zijn niet de minderbroeders, maar leden van de in Nederland kleine Congregatie van de Broeders Franciscanen degenen die internaat St. Maria ter Engelen in de Kerkraadse wijk Bleijerheide indertijd leidden.

Van der Goen verdedigt de belangen van Mea Culpa United, waarin slachtoffers van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken zijn verenigd.

Volgens de advocaat hebben in het verleden zeker veertien franciscanen leerlingen misbruikt.

De advocaat baseert zich op de getuigenissen van 39 ex-leerlingen van het internaat. In een brief aan de franciscanen eist hij erkenning van het misbruik en een forse schadevergoeding.

Stokoud

Van den Eijnden zegt dat de advocaat de brief aan het verkeerde adres stuurde. Van de betrokken broeders franciscanen zijn er volgens hem nog maar twee in leven. Die zijn beiden stokoud.

Woordvoerder Bert Smeets van Mea Culpa haalt zijn schouders op over het argument van de minderbroeders franciscanen.

''Ze kunnen wel beweren dat ze er niets mee van doen hebben, maar voor hetzelfde geld is het een doorschuifspelletje en worden we van het kastje naar de muur gestuurd. Voor ons gaat het om één orde, één organisatie en die spreken we aan''.