AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag de 27-jarige Dion G. veroordeeld tot een celstraf van vier jaar waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook mag G. vijf jaar lang niet meer achter het stuur van een auto kruipen.

Het hof achtte bewezen dat hij op 17 augustus 2008 een verkeersregelaar heeft aangereden op het parkeerdek bij Ikea in Amsterdam.

Het slachtoffer, de 54-jarige Willem van Koerten, overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Daarnaast is G. veroordeeld voor het met de dood bedreigen van een andere verkeersregelaar.

De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De advocaat-generaal vroeg dezelfde straf die de rechtbank G. eerder oplegde: vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar.

Rijgedrag

Het hof acht doodslag bewezen omdat G. door zijn rijgedrag bewust de kans heeft aanvaard dat Van Koerten zou overlijden, aldus een woordvoerder.

"Anders dan de verdediging gelooft het hof niet dat de verdachte in paniek heeft gehandeld. Volgens het hof was G. enkel geïrriteerd en boos toen hij door hard optrekken en remmen de verkeersregelaar van de motorkap probeerde te krijgen.''

Omdat G. volgens het hof uit agressie en misplaatste irritatie heeft gehandeld, moet hij tijdens zijn voorwaardelijke straf onder toezicht van de reclassering blijven en zich laten behandelen in een psychiatrische kliniek.