BREDA - De rechtbank in Breda heeft dinsdag een 24-jarige Ossendrechter veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de ontvoering en verkrachting van een 13-jarig meisje.

De man wachtte het slachtoffer op 16 december op, toen zij naar school fietste. Hij kwam uit de bossen rennen, overmeesterde haar en nam haar mee in de kofferbak van zijn auto. In zijn woning verkrachtte hij het meisje.

Tegen de man was acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Het vonnis valt lager uit omdat er volgens de rechter geen bewijs is voor de poging tot verkrachting van een ander meisje.

Internet

De schriftelijke uitspraak stond dinsdagochtend door een fout van de rechtbank al kort op internet. De advocaat van de man meent dat daardoor alle regels van een goede procesorde zijn geschonden. ''Iedereen heeft de uitspraak kunnen lezen terwijl mijn cliënt nog van niks wist.''

Volgens raadsman Barry van de Luijtgaarden kan de te vroege publicatie reden zijn om het vonnis nietig te laten verklaren. Als zijn cliënt besluit in hoger beroep te gaan, wil de advocaat het hof daarom vragen.

Vrijlating

Het kan ertoe leiden dat het hof (formeel) besluit tot vrijlating van de man wat overigens niet wil zeggen dat de Ossendrechter op vrije voeten blíjft. De verdenking tegen hem blijft immers bestaan.

De rechtbank betreurt het dat de betrokkenen zoals de slachtoffers, de verdachte, zijn advocaat en het Openbaar Ministerie op deze wijze te vroeg en onverwacht met de uitspraak zijn geconfronteerd.

Behandeld

De advocaat kan zich in het vonnis op zich overigens redelijk vinden. Zijn cliënt wil immers graag behandeld worden.

De 24-jarige verkrachter is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen van de psychiatrische observatiekliniek omschrijven hem als een man die zich door een autistische stoornis slecht in anderen kan inleven.

Hij was ten tijde van het misdrijf geobsedeerd door horrorfilms en wilde het meisje dingen aandoen die hij in die films zag. Zonder behandeling is de kans groot dat hij in herhaling valt.