AMERSFOORT - Duizenden eerstejaarsstudenten kunnen niet overal reizen met hun ov-chipkaart. Een woordvoerster van Trans Link Systems, het bedrijf dat de ov-chipkaart uitgeeft, heeft dat dinsdag gezegd.

Het betreft ongeveer 17.500 eerstejaarsstudenten. Volgens de zegsvrouw zijn de problemen veroorzaakt door een productiefout en wordt de kaart niet overal herkend.

Onduidelijk is nog op welke plaatsen de kaart werkt. Dat wordt onderzocht. Trans Link Systems heeft studenten dinsdag een brief gestuurd, die ze kunnen gebruiken als bewijs, als ze worden gecontroleerd.

Studenten die de afgelopen dagen reiskosten hebben gemaakt, kunnen die declareren via de site www.studentenovchipkaart.nl, aldus de woordvoerster.

Misser

Reizigersorganisatie Rover noemt het de zoveelste misser sinds de invoering van de ov-chipkaart voor studenten, begin dit jaar.

''Wij betwijfelen steeds meer of de organisatie dit project wel aankan. Belangrijk is nu allereerst dat ze de de problemen voor de getroffen studenten snel en netjes oplossen. Het sturen van een brief als voorlopig vervoerbewijs lijkt ons een aanvaardbare noodoplossing. De vervoerbedrijven moeten hun controlerend personeel daarover wel goed inlichten en zo nodig moeten ze maatregelen treffen om de metropoortjes te openen.''